Jdi na obsah Jdi na menu

Co jsou to daňové ráje?

27. 11. 2016

Podle organizace Tax Justice Network, která se přímo zabývá tématy daní, daňových rájů a finanční globalizace, pro pojem daňový ráj neexistuje jediná přesná a správná definice. Možná právě proto, že jde spíše o etický problém, protože při daňové optimalizaci pomocí využívání daňových rájů firmy vlastně neporušují zákon.

Tax Justice Network vidí význam daňového ráje zejména v tom, že takto označená země poskytuje fyzickým a právnickým osobám možnost uniknout daňovým a jiným zákonům (např. dědické zákony, majetková přiznání, trestní zákoníky) a regulacím v jejich domovské zemi. Každý daňový ráj se však vyznačuje vlastními specifiky.

Země, které jsou daňovými ráji, také často nabízí služby zahrnující tzv. finanční tajemství, což je jakousi nadstavbou běžného bankovního tajemství. Finanční tajemství může označovat více druhů služeb, jako například neposkytování finančních informací daňovým úřadům či institucím vymáhajícím právo nebo umožnění vzniku a provozování společností a fondů s utajenou vlastnickou strukturou.

Tax Justice Network každoročně zveřejňuje žebříček zemí podle Indexu finančního tajemství. Žebříček za rok 2015 je k nalezení na webu pod následujícím odkazem: http://www.financialsecrecyindex.com/introduction/fsi-2015-results

 

Zdroje:

http://www.taxjustice.net/faq/tax-havens/
http://www.financialsecrecyindex.com/faq/what-is-financial-secrecy