Jdi na obsah Jdi na menu

Apple zašel příliš daleko

27. 11. 2016

Apple zašel příliš daleko

Využívání daňových rájů je sice legální, nicméně firma Apple zašla až příliš daleko. Za nepřípustné daňové úlevy, které jí poskytovalo Irsko musí firma Apple zaplatit 13 miliard eur.

Firmě Apple evidentně nestačí nacházet skulinky v amerických zákonech, a tím (bohužel legálně) využívat daňových rájů, kde část z jejích prodejů (příjmů) je podrobeno mnohonásobně menší sazbou než sazbou takovou, kterou by firma platila ve své zemi původu, tj. USA.

Tentokrát však již zašla příliš daleko, kdy navzdory oficiální sazbě daní z příjmů v Irsku 12,5 % firma ještě podnikala takové kroky, které jí v důsledku daňových rozhodnutí vydaných Irskem umožnilo platit ještě nižší daně, a to ve velikosti až 0,005 %. Toto chování Evropská komise shledala již jako protiprávní. Není povoleno státům Evropské Unie poskytovat vybraným firmám takovéto daňové úlevy. Proto firma Apple bude muset za několik let neplacení řádných daňových poplatků vrátit Irsku 13 miliard eur.

margethevestagerecjquote.png

Firma Apple se sice snažila najít skulinku, jak ušetřit na daních, nicméně toto chování již vedlo k porušení pravidel EU pro kontrolu státní podpory.

Firma Apple má v Evropě, konkrétně v Irsku, ve svém vlastnictví dvě důležité společnosti. Apple Sales International a Apple Operations Europe. Tyto společnosti hrají klíčovou roli, protože na základě práv k duševnímu vlastnictví je jim umožněno, aby prodávaly a vyráběly produkty Apple právě na území Evropy.

Klíčovým aktérem je právě pobočka Apple sales International a její „ústředí“ a taktéž daňové rozhodnutí Irska z roku 1991 (posléze 2007). Na základě irských daňových rozhodnutí totiž firma může interně rozvrhovat zisky. Proto společnost vygenerované zisky posílá do „ústředí“, které však v podstatě neexistuje vůbec fyzicky, ale pouze na papíře. Nemá nikde sídlo, tudíž ani nikde neplatí daně. Neexistují zde žádní zaměstnanci, nejsou zde žádné provozní kapacity, ani žádné jiné kapacity, které by vykazovaly nějakou významnou činnost. Většina zisků je tedy poslána do „ústředí“ a zbylé, a tedy pouhá část zisků, pak podléhá v Irsku zdanění. Obdobným způsobem se chová i pobočka Apple Operations Europe, kdy opět využívá „ústředí“ a daní pouze část svého zisku z výroby počítačů pro Apple. Efektivní daňová sazba tak není žádných 12,5 %, ale například v roce 2014 je 0,005 %

Právě toto chování dle Evropské komise je v rozporu s pravidly. Toto interní rozvržení zisků dle šetření Evropské komise totiž nemělo žádné faktické ani hospodářské odůvodnění. V důsledku toho je po firmě požadováno zaplacení oněch 13 miliard eur. Nejedná se o žádné pokuty ani sankce. Jedná se o navrácení neslučitelné podpory, což má znovu nastolit rovnováhu v rámci hospodářské soutěže.

 

#stopjablkumzraje

 

zdroj: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2923_cs.htm