Jdi na obsah Jdi na menu

Daňové ráje, je třeba se bát?

23. 11. 2016

Daňové ráje, je třeba se bát?

 

iPhone. Klíčový produkt firmy Apple. Proč? Protože se již několik let drží na špičce jejích nejprodávanějších produktů. Prodej tohoto produktu zajišťuje zhruba 60 % podíl výnosů firmy. V roce 2015 byl počet prodaných kusů iPhonů 232 milionů, a zisk 154 milionů USD. A co z toho má Amerika?

Jelikož firma Apple má své pobočky v Irsku, tj. v zemi, která je označována jako daňový ráj, může poměrně snadno docílit neplacení daní ve své zemi původu, tedy USA. Tj. místo odvedení 35 % daně, což je klasická korporátní daň USA, firma může těžit daňového zvýhodnění Irska, kde je sazba daně pouhých  12,5 %. Nicméně firma Apple nemusela platit ani tuto daň. Podle všeho efektivní sazba daně z příjmů v roce 2014 byla pro firmu 0,005 %. Ačkoli lze asi těžko dohledat o kolik peněz firma Apple připravila Spojené státy americké z prodejů právě produktů iPhonů, jisté je, že firma drží v Irsku zhruba 181 miliard USD. To je příjem, z kterého by měla v případě zdanění v USA zaplatit americké vládě cca 59 USD.

Jak ovlivní daňové ráje obyčejného občana?

Peníze, které by firma Apple měla odvést v podobě daní, jsou taktéž peníze, které vládě budou následující rok chybět v rozpočtu, až se bude rozhodovat o výdajích na zdravotnictví, důchody, infrastrukturu, atd.

Je tedy třeba být zneklidněný, že firma využívá daňových rájů? Ano. To, že firmy přesouvají svá vedení do zemí daňových rájů není pouhý problém státu. Ani samotní občané by neměli být lhostejní k neetickému chování takové firmy, protože ačkoli se to na první pohled nemusí jevit jednoznačně, takovéto chování firmy má nepřímý dopad i na ně samotné.

Mnohdy (a to především v případě velké firmy jako je Apple), se jedná o obrovské částky, o které firmy svým způsobem okrádají stát. Je to tedy legální? Odpověď zní bohužel ano. Neexistuje totiž legislativa, která by zakazovala přesouvání vedení firem do zemí daňových rájů, a proto je jejich chování naprosto legální. Do jaké míry je však toto chování legitimní? Opravdu souhlasíte s tímto neetickým chováním? Nemělo by se proti tomu bojovat a nastavit určité mantinely? Opravdu se smíříte s faktem, že vy, jako občan s průměrnými měsíčními příjmy musíte přispívat do státní kasy, a gigant jako Apple tomu může takto lehce unikat?

 

#stopjablkumzraje

amerikagif8.gif

 

 

zdroje:

http://om.co/2016/01/27/what-in-2015-apple-sold-how-many-million-iphones/

https://www.statista.com/statistics/253649/iphone-revenue-as-share-of-apples-total-revenue/

https://www.statista.com/statistics/263402/apples-iphone-revenue-since-3rd-quarter-2007/

http://ctj.org/pdf/offshoreshell2015.pdf

Tom Kutsch. Aljazeera America. Top 500 US firms keep $2.1 trillion in tax havens, study finds. [online]. 06.10.2015 [cit. 2016-11-25]. Dostupné z: http://america.aljazeera.com/articles/2015/10/6/top-us-companies-keep-21-trillion-in-tax-havens-abroad.html